In het kloppend hart van Den Haag, aan het Spuiplein, is de bouw van Amare voltooid. Dit markante en duurzame huis voor cultuur, educatie, events en ontmoeting beschikt over vier zalen, die ruimte bieden aan in totaal 3.600 bezoekers. Daarnaast zijn er twee restaurants, een congrescentrum, studio’s, leslokalen en veel openbare binnenruimte ingericht, die openstaan voor initiatieven van bewoners van Amare, andere culturele instellingen én de inwoners van Den Haag. In opdracht van installateur HOMIJ Technische Installaties heeft Cumulus Nederland de benodigde bevochtigingsinstallaties voor het cultuurhuis geëngineerd, geleverd, geïnstalleerd en bedrijfsklaar opgeleverd. Dankzij deze installaties wordt niet alleen een aangenaam binnenklimaat geborgd, maar ook de performance van de zangers naar het allerhoogste niveau getild. Bovendien worden de muziekinstrumenten onder optimale klimaatcondities geconserveerd.
Cumulus Nederland is een vooraanstaand specialist op het gebied van luchtbevochtiging en waterbehandeling. “In Amare zorgen onze installaties – naast de bevochtiging – voor de juiste waterkwaliteit voor onze bevochtigingsinstallaties, die in de diverse luchtbehandelingskasten zijn geplaatst”, vertelt projectleider Jos Philipsen. “Hiermee wordt een optimale en stabiele luchtvochtigheid in alle ruimten geborgd. Van het restaurant en de foyers tot en met de opslag van de muziekinstrumenten.” De noodzaak van de luchtbevochtiging in Amare is ruimte-afhankelijk, vertelt hij. “In het restaurant en de foyer zorgen de installaties met name voor een veilig, prettig en aangenaam binnenklimaat, terwijl zij in de zalen ook van grote invloed zijn op de performance van de zangers. Een goede luchtvochtigheid heeft namelijk een gunstige invloed op hun stembanden. In de opslag van de muziekinstrumenten is een juiste luchtvochtigheid cruciaal om de instrumenten goed te kunnen conserveren. Het voorkomen van schommelingen in luchtvochtigheid heeft bovendien een positief effect op de zuiverheid van de muziekinstrumenten. Met andere woorden: het voorkomt dat instrumenten vals worden.”
Adiabatische bevochtigingstechniek
Voor luchtbevochtiging kunnen diverse technieken worden toegepast, benadrukt Philipsen. “Voor Amare hebben wij een installatie ontworpen op basis van onze hogedruktechniek (HD-techniek). Deze techniek kenmerkt zich door een zeer laag energieverbruik en lage onderhoudskosten, dankzij een perfect samenspel van de waterbehandeling, HD pompinstallatie en bevochtigingslansen in de luchtbehandelingskast. Waar andere bevochtigingstechnieken veelal gebaseerd zijn op stoomopwekking, hebben wij gekozen voor een adiabatische bevochtigingstechniek. Dit betekent dat wij de luchtvochtigheid verhogen door middel van HD koudwaterverneveling.”
Veiligheid en gezondheid
De waterbehandeling is volgens Philipsen essentieel om de bedrijfszekerheid van de luchtbehandelingsinstallatie te borgen en om de onderhoudskosten laag te houden. “Maar het belangrijkste voordeel is wel dat de veiligheid en gezondheid van bezoekers én medewerkers van Amare hiermee wordt geborgd. Onder andere omdat het vernevelde water wordt gezuiverd van bacteriën en virussen (conform de richtlijnen van de VDI 6022).” Door de waterbehandeling wordt het leidingwater gezuiverd tot bijna het niveau van gedemineraliseerd water, verduidelijkt hij. “Vervolgens wordt het water door middel van onze unieke HD pompinstallaties en met een druk van circa 100 Bar door zeer kleine verstuivers (met een doorlaat van 150 µm) in de luchtbehandelingskast verneveld, waar het vervolgens wordt opgenomen in de lucht.” Vanwege de moeilijk bereikbare locatie voor de waterbehandeling (op het dak) heeft Cumulus een temperatuur-spoelregeling aan de installatie toegevoegd. “Vanwege de bereikbaarheid hebben wij de gehele installatie bovendien gecompartimenteerd op locatie samengebouwd.”
BREEAM-NL ‘Excellent’
De installatie is eenvoudig en flexibel uit te breiden, besluit Philipsen. “Bij Cumulus is maatwerk tot in detail mogelijk. Dankzij het zeer lage energieverbruik heeft onze manier van bevochtigen bovendien een positieve invloed op duurzaamheidskenmerk BREEAM-NL. Voor dit project was dit absoluut relevant, aangezien er een BREEAM-NL ‘Excellent’ ambitie aan ten grondslag lag. Al onze toe te passen onderdelen en materialen zijn geselecteerd op duurzaamheid en hebben een gegarandeerd lange levensduur.”
Bron: installatieenbouw.nl
Tekst: Lieke van Zuilekom
Beeld: Tjerk Jan Zwerver