Stoombevochtiging (isotherm) vs. hogedruk bevochtiging (adiabatisch): Welke methode is duurzamer?

Bevochtiging 04 september 2024

UFO-Saturnus-Vertikaal-379.jpg

Thema's als duurzaamheid en energie-efficiëntie spelen een grote en actieve rol bij bedrijven. Maar wist u dat dit ook een rol speelt bij de keuze van luchtbevochtiging? De methode van bevochtiging heeft een groot effect op uw energieverbruik en zo ook op de duurzaamheid van uw bedrijf. Twee populaire technieken zijn stoombevochtiging en hogedruk bevochtiging. Maar welke methode is duurzamer? Ontdek de verschillen tussen stoombevochtiging en hogedruk bevochtiging in deze blogpost.

iris-vanknippenberg-cumulus-nederland.jpg

Iris van Knippenberg

Marketeer

Wat is stoombevochtiging?

Bij stoombevochtiging wordt water verwarmd tot het kookpunt en vervolgens verdampt om stoom te genereren. Deze stoom wordt vervolgens aan de lucht toegevoerd om de luchtvochtigheid te verhogen. Dit proces is relatief eenvoudig. Vanwege het feit dat er al een soomketel aanwezig was, werd vroeger vaak voor stoombevochtiging gekozen in ziekenhuizen en laboratoria. Tegenwoordig wordt in deze sectoren echter steeds vaker voor hogedruk bevochtiging gekozen. Daarnaast vereist het verwarmen van water tot het kookpunt veel externe energie en zorgt dit dus voor een hoog energieverbruik.

Wat is hogedruk bevochtiging?

Hogedruk bevochtiging werkt met een druk tot 100 Bar om water te vernevelen tot kleine en fijne druppels. Deze waternevel kanindirect via een luchtbehandelingskast (LBK) ofdirect in de ruimte aan de lucht worden toegevoerd. De druppels water verdampen door de warmte die aanwezig is in de lucht, waardoor de luchtvochtigheid toeneemt. Vaak is een deel van de warmte al vrij beschikbaar of moet de ruimte juist gekoeld worden. Hierdoor is, naast de elektriciteit voor de pomp, geen externe energie nodig om het water te verdampen; de energie wordt uit de lucht gehaald.

Welke bevochtiging is duurzamer?

Op basis van duurzaamheid, komt hogedruk bevochtiging bovenaan. Stoombevochtiging brengt het water tot het kookpunt, wat tot een hoog energieverbruik en hoge operationele kosten leidt. Bij hogedruk bevochtiging hoeft het water niet tot het kookpunt gebracht te worden. Hierdoor is er minder energie nodig om de gewenste luchtvochtigheid te bereiken. Daarnaast kan hogedruk bevochtiging gebruik maken van warmte uit de lucht. Heeft u dus machines die veel warmte genereren? Dan kan deze warmte worden gebruikt om de ruimte te bevochtigen. In combinatie met warmteterugwinning of een warmtepomp wordt de duurzaamheid van hogedruk nog hoger.

Wilt u meer weten over duurzaamheid en luchtbevochtiging? Neem contact met ons op voor advies op maat.

Relevante artikelen